Thuis: IVS1
Uit: Stevensweert1

Uit: Vrij
Aanvang:  00:00 uur

Het onderhoud van voetbalschoenen komt niet vaak ter sprake, maar zou een essentieel onderdeel moeten vormen van de voorbereiding van elke voetballer ongeacht welk niveau, ongeacht welke schoen.
  • Een aantal tip’s om je schoenen te onderhouden:
  • Laat je voetbalschoenen nooit in je tas zitten. Je kunt ze het beste binnen -in huis- drogen.Droog je (natte) voetbalschoenen nooit op de verwarming , maar stop er schoenspanners of kranten in, dan drogen ze ook sneller.
  • Het met water natmaken van de voetbalschoenen voor het eerste gebruik is onzin… Voor synthetische schoenen is het nutteloos en bij lederen schoenen maak je, omdat water opdroogt, kleine scheurtjes in het leer.Betere optie is om ze de dag voor gebruik ruimschoots met ledervet in te vetten en vlak voor het gebruik te poetsen. Zo zullen je schoenen gemakkelijk naar je voeten vormen én je hebt minder makkelijk last van blaarvorming.
  • Een schoenspanner zorgt ervoor dat je voetbalschoen in model blijft.
  • Bij voetbalschoenen met ‘schroefnoppen’, de noppen eruit halen, insmeren met zuurvrije vaseline en daarna vastdraaien. Let op vast is vast, niet doordraaien! Zo kun je de noppen later bij het eventuele doorslijten makkelijker vervangen. Kijk na verloop van tijd wel of alles nog goed vast zit.
  • Synthetische voetbalschoenen hoef je alleen met een vochtige doek schoon te maken. Indien nodig gebruik je een niet te harde borstel. Droog ook deze schoenen nooit op de verwarming of andere warmtebron. Dit om het indrogen van de boardplaat en het smelten van lijm tegen te gaan.
  • Vet je voetbalschoenen regelmatig in met blank ledervet. (Uiteraard niet bij synthetische schoenen).
  • Behandel je voetbalschoenen nooit met schoonmaakmiddelen, dat is slecht voor de stiksels.
  • Als je de veters wilt afknippen omdat je ze te lang vindt, smelt’ dan voorzichtig de uiteinden met een lucifer of kaars dicht. Je kunt ze vervolgens het beste plat knijpen, dan rafelen ze minder snel.
  • Verwijder na de wedstrijd al het zand, gras en klei met een borstel en maak je schoenen daarna schoon met een (vochtige) doek.
Wim Slangen Sports